Ви коли-небудь пробували голитися небезпечною бритвою? А про таку послугу, як моделювання бороди і вусів, чули? Тоді вам неодмінно хоча б раз варто побувати в барбершопе.

Якщо вам цікаво, навіщо потрібні такі заклади, якщо майже в кожній перукарні є чоловічий зал або як мінімум майстер-універсал, який може постригти і поголити, матеріал від Locator.ua напевно буде вам корисний. Далі ми розберемося, чим барбершопи відрізняються від звичайних перукарнях і для кого вони призначені.

Що таке барбершоп?

Незважаючи на те, що перші заклади такого типу в нашій країні стали відкриватися не більше десяти років тому, їх не можна назвати чимось дивовижним і незвичним. Прототипи сучасних барбершопов – цирульні – з’явилися набагато раніше звичних перукарень, а в наші дні ці місця всього лише повернули собі колишню популярність. Барбершоп – це заклад вузької спеціалізації, яке надає чоловікам послуги з догляду за волоссям і бородою.

Цирульня (Барбершоп), початок XX століття

Всі барбершопи у вашому місті можна знайти у нас на сайті Locator.ua.

Перелік послуг барбершопів

Основна відмінність барбершопа від стандартної перукарні полягає в списку послуг, який тут надають відвідувачам. Так, в подібних студіях не роблять фарбування, мелірування, вечірні зачіски і т.п. У більшості барбершопов надають широкий спектр послуг для чоловіків:

  • стрижка волосся;
  • укладка за допомогою воску, гелю або спеціальної пасти;
  • гоління небезпечною бритвою;
  • формування і корекція вусів і бороди;
  • камуфлювання сивини;
  • масаж обличчя і шкіри голови, який розслаблює і стимулює ріст волосся.

В окремих закладах також є можливість зробити загальний масаж, тату або пірсинг – для цього тут працюють профільні фахівці.

Чоловіча атмосфера в барбершопах

Більшість чоловіків ходять в барбершопи не тільки за унікальними послугами, а й за неповторною атмосферою. Тут грає якісна музика, ведуться неспішні розмови між відвідувачами і Барбера. А в очікуванні своєї черги або після стрижки можна подивитися матч, зіграти в настільні ігри або більярд, випити кави або келих крафтового пива, а іноді і віскі.

Тут все максимально спокійно і розмірено: без крику випадкових радіостанцій, подробиць чужого особистого життя і запаху лаку, як це часто буває в звичайних перукарнях. Навіть уніформа персоналу виконана в лаконічному брутальному стилі.

Персонал – Барбери

У барбершопи, якими вони були ще століття тому, жінкам вхід був суворо заборонений. Це був свого роду закритий клуб, де клієнтами могли стати чоловіки і обслуговували їх виключно представники сильної статі. В сучасних студіях такого типу встановилися менш жорсткі правила: обслуговуватися тут як і раніше можуть тільки хлопці, а ось працювати часто беруть жінок, які вміють добре стригти і майстерно управляються з небезпечними лезами.

Варто відзначити, що на роботу в барбершопи можуть потрапити тільки справжні професіонали, які пройшли більш глибоке і специфічне, ніж перукар-універсал, навчання. Талант, тверда рука і гострий погляд – цей лише частина вимог до майстра, незалежно від статі. Барбери регулярно підвищують кваліфікацію на спеціальних курсах і відточують свої навички до ідеалу. Вони навчені не тільки чудово стригти, голити і укладати, а й підбирати стрижку, форму вусів і бороди, виходячи з типу зовнішності і форми обличчя клієнта. Крім того, хороший Барбер повинен бути ще й трохи психологом і володіти особливостями спілкування з відвідувачами чоловічої статі.

Інструменти і косметичні засоби

Робочі інструменти Барбер набагато кращі і функціональніші за ті, які використовують перукарі-універсали, адже вони розраховані спеціально на те, щоб справлятися з більш товстими волосками. У більшості сучасних барбершопов, на відміну від перукарень, де використовують універсальну косметику, представлені спеціальні лінійки засобів для волосся, бороди і вусів. Крім того, в таких закладах є продукти для відновлення, захисту та живлення шкіри, які використовують для масажу та догляду після гоління. Зазвичай це косметика високої якості, створена спеціально для чоловіків з урахуванням особливостей їх волосся і шкіри.

Інтер’єр барбершопів

Не кожному чоловікові під силу провести як мінімум годину в інтер’єрах зі світлими або, що ще гірше, рожевими або бузковими стінами під пильним поглядом моделей з плакатів. Не дивно, що багато хлопців йдуть до перукаря тільки тоді, коли відкладати далі не можна.

На відміну від перукарень, які більше орієнтовані на представниць прекрасної статі, інтер’єр в барбершопах облаштований так, щоб радувати саме чоловіче око: темні відтінки, грубі текстури, велика кількість дерева і металу. Ніякого модерну, романтики або арт-деко – тільки лофт, хай-тек, скандинавський і інші лаконічні стилі. Як інтер’єрних акцентів замість ваз з квітами тут використовують оригінальні постери, афіші класичних фільмів, майки та м’ячі з автографами спортсменів.

Неймінг барбершопів

Відрізняються барбершопи від перукарень і назвами. Тут ви не зустрінете типового для таких закладів неймінга, а значить, вам не доведеться говорити друзям, що стриглися в «Дівєєв», «Едельвейсі» або «Олені». Барбершопам зазвичай дають лаконічні і стильні імена, щоб відразу було зрозуміло: це по-справжньому чоловіче місце, яке не соромно рекомендувати знайомим.

Що таке барбершоп? Відео