Збираєтесь на відпочинок, але поки не знаєте, який варіант поселення вибрати – пансіонат, санаторій, резорт або звичайний готель? Нижче Locator.ua розповість, що відрізняє ці типи проживання у відпустці і що між ними спільного.

Основні відмінності готелю, санаторію, пансіонату і резорту

Кожному з нас хоча б раз доводилося жити в готелі. Ці підприємства готельного бізнесу є в кожному, навіть найменшому місті. Основна функція такої локації – надати нічліг, а вже за окрему плату постоялець може замовити додаткові послуги. Якщо на відпочинку ви не хочете кожен день думати про те, де поїсти, зверніть свою увагу на пансіонат, де крім комфортного проживання вам запропонують також сніданок, обід і вечерю. Тим же, хто під час відпустки бажає не тільки відпочити, а й оздоровитися, варто вибирати серед численних санаторіїв.

І якщо перші три варіанти розміщення у відпустці знайомі і звичні всім, то резорти в нашій країні з’явилися відносно недавно. У перекладі з англійської це слово означає «курорт». Що ж таке “резорт”? Іншими словами,

резорт – це поєднання готелю і санаторію, самодостатнє місце, де є все необхідне для повноцінного відпочинку, оздоровлення та розваги гостей

Як правило, резорт має велику площу. При бажанні постояльці можуть зовсім не залишати територію резорту, оскільки тут є все, що може знадобитися людині на відпочинку:

  • ресторани і бари;
  • спортивні зали та басейни;
  • спа і лікувальні кабінети;
  • всілякі магазини;
  • дискотеки, кінотеатри та інші розважальні заклади.

Якщо резорт знаходиться біля моря, у нього обов’язково буде свій облаштований пляж з усім необхідним.

Приклади резортів в Україні:

Місця розташування

Мабуть, головною відмінністю готелю, пансіонату, санаторію і резорту можна назвати їх розташування. Якщо готелі частіше розташовуються в місті (хоча гірські і прибережні закладу також не рідкість), то інші варіанти проживання на відпочинку частіше знаходяться в курортних зонах або у моря. Так, пансіонати зазвичай будують поблизу водойм або лісів. Санаторії в більшості випадків знаходяться в безпосередній близькості від територій, багатих на природні лікувальні ресурси (клімат, мінеральні води, грязі). Резорти ж найчастіше розташовуються на морському узбережжі або на гірських курортах.

Едем Резорт (Львів, Україна)

Ви завжди можете знайти на Locator.ua готелі поруч з вами за цим посиланням.

Гості та тривалість проживання готелів, пасіонатов, санаторіїв і резортів

Тривалість перебування постояльців в тому чи іншому готельному підприємстві безпосередньо залежить від його спрямованості. Так, контингент, який зупиняється в готелях, може бути абсолютно різним – від студентів і туристів до політиків і світових зірок. Жити тут можна як добу, так і пару тижнів.

А ось в санаторії і пансіонати на день-два приїжджають рідко, оскільки люди, які бронюють номери, мають на меті відпочити і поправити здоров’я, а на це зазвичай іде тиждень-два. Крім того, в санаторії, пансіонати і резорти можуть приїжджати на вихідні (особливим попитом користуються спа-вікенди). Найбільш часті гості подібних підприємств готельного бізнесу є люди у відпустці, а також ті, хто має певні труднощі зі здоров’ям.

Санаторій “Карпати” (Трускавець, Україна)

Ціни, сервіс і рівень комфорту

У кожному з цих варіантів поселення комфортабельність проживання, рівень сервісу і наявність додаткових послуг безпосередньо залежить від класу закладу. Самим бюджетним варіантом розміститися в іншому місті на час відпустки є пансіонат. Зазвичай тут пропонують затишні номери без надмірностей і смачну їжу. Що стосується санаторіїв, то тут ціна проживання буде залежати від самої установи – вибрати можна як скромний варіант, де пропонують обмежений перелік лікувальних процедур, а можна зупинитися на п’ятизірковому закладі з відповідним рівнем сервісу і комфорту.

Якщо говорити про Резорт, то бюджетним цей варіант точно назвати не можна. Тут роблять все для того, щоб від перебування у гостя залишилися виключно приємні враження, а це дешево бути не може апріорі.

У випадку з готелями комфорт і сервіс точно так само залежать від рівня закладу.

Пансіонат “Славський” (Славське, Львівська обл., Україна)

Інтер’єри та атмосфера

Сьогодні ви без проблем знайдете готель, який влаштує вас не тільки розташуванням, а й інтер’єром. Намагаючись зробити перебування гостей якомога комфортнішим, власники готелів наймають дизайнерів, які створюють в номерах естетичні та функціональні простори. Зазвичай в таких місцях панує особлива атмосфера, яка змушує постояльців повертатися сюди знову і знову.

За усамітненням і спокоєм варто їхати в санаторій або пансіонат. У більшості подібних установ ви навряд чи знайдете вишукані інтер’єри, а ось особлива атмосфера релаксу тут в надлишку.

Що стосується резорту, то подібні курорти більше орієнтовані на розваги і цікаве дозвілля. Але цей зовсім не означає, що вам всю ніч доведеться слухати музику з найближчого нічного клубу – на резортах все розплановано таким чином, щоб кожному гостю було максимально комфортно.

Інтер’єр “Едем Резорт” (Львів, Україна)

Висновок

Підсумовуючи сказане вище, відзначимо, що готель це варіант поселення, розташований найчастіше в центральній або туристичній частині міста (хоча бувають і заміські готелі). Номери тут знімають здебільшого на короткий термін. До послуг гостей безліч додаткових сервісів, приємна атмосфера та доброзичливий персонал.

Бюджетніші готелі стануть ідеальним вибором для тих, кому не потрібен підвищений комфорт або додаткові послуги. Селяться тут, як правило, гості з обмеженим бюджетом на одну-дві ночі.

Такий варіант розміщення, як пансіонат, обирають люди, які їдуть у відпустку та не хочуть піклуватися про харчування. Це плюс-мінус бюджетні підприємства готельного бізнесу, розташовані в горах, біля моря чи інших водойм, а також у лісі.

За своєю суттю санаторії це самі пансіонати, де крім проживання та харчування, пропонуються також різноманітні лікувальні та відновлювальні процедури. Такі заклади зазвичай знаходяться поряд із джерелами мінеральних вод, лікувальних грязей або у місцях із особливим кліматом. Гості пансіонатів – це не тільки люди, які хочуть поправити здоров’я, а й ті, хто шукає спокою та усамітнення.

Резорти зазвичай вибирають ті, хто звик до комфортного відпочинку. У таких місцях все під рукою: ресторани, бари, спа, магазини, пляжі та інші дозвілля. Більшість резортів розташовані або в курортній зоні, або в спокійних мальовничих локаціях, а приїжджають сюди як на вікенд, так і у повноцінну відпустку.