Дезінтоксикаційна терапія – це комплекс різноманітних методів, які допомагають вивести з організму алкоголь, продукти розпаду та інші токсичні речовини. Її призначають при сильному алкогольному сп’янінні, похмільному синдромі, отруєнні продуктами харчування або хімічними речовинами.

Якщо пацієнт перебуває в задовільному стані, таку терапію можна проводити вдома. В тяжких випадках обов’язкова госпіталізація в стаціонар. Детальніше про дезінтоксикаційну терапію та її особливості читайте тут https://www.clinic-target.com/uk/services/dezintoksykaczijna-terapiya/

Різновиди дезінтоксикаційної терапії

Дезінтоксикаційна терапія складається із заходів, направлених на відновлення роботи всього організму:

  1. Активна дезінтоксикація. Її необхідно проводити відразу після вживання великої кількості алкоголю або продуктів, що містять токсини, доки вони ще не встигли повністю потрапити з травної системи в кров. Для цього необхідно викликати блювання, промити шлунок, прийняти препарат-сорбент та гідрокарбонат натрію.
  2. Медикаментозна терапія. Введення лікарських засобів проводиться за допомогою інфузій. Методика може використовуватися на будь-якому етапі дезінтоксикації. Лікар підбирає препарати, за допомогою яких можна прискорити процес виведення токсинів з організму, розчини, що коригують водно-електролітний баланс та склад крові.
  3. Підтримка роботи внутрішніх органів та систем. Для цього пацієнту призначаються препарати, які попереджають порушення роботи серця та зміни артеріального тиску, нормалізують роботу печінки та нервової системи.
  4. Призначення додаткових препаратів. Така необхідність присутня тоді, коли у пацієнта є будь-які психічні розлади, спостерігаються судоми або психомоторне збудження, прояви серцевої недостатності та інші небезпечні стани.

Основні цілі дезінтоксикаційної терапії

Головними задачами проведення дезінтоксикаційної терапії є:

  • відновлення повноцінного обміну речовин в організмі;
  • покращення роботи печінки та інших внутрішніх органів, що беруть участь у процесі очищення організму;
  • підтримка нормальних показників ваги;
  • підвищення здатності організму чинити опір інфекціям;
  • покращення загального самопочуття.

Які препарати можуть використовуватися для дезінтоксикації?

Очистити організм та вивести з нього шкідливі речовини допомагають такі препарати:

  1. Сорбенти (Ентеросгель, активоване вугілля). Активні компоненти таких ліків здатні зв’язувати токсини та виводити їх із організму природним шляхом.
  2. Гепатопротектори (Карсил, Есенціале). Призначаються для захисту клітин печінки та їхнього відновлення у разі пошкодження.
  3. Діуретики (Фуросемід, Індапамід). Ліки, дія яких направлена на прискорення процесу виведення токсинів з організму разом із сечею через нирки.
  4. Препарати, здатні очищувати кров (Рибофлавін). Активні компоненти таких ліків виводять токсини з крові та відновлюють її хімічний склад.
  5. Про- та пребіотики (Біфідумбактерін, Лінекс). Дія таких препаратів направлена на відновлення та підтримку нормального стану мікрофлори кишківника. Це допомагає швидше вивести токсини, підвищити імунний захист, покращити загальне самопочуття.

При виборі підходящого препарату лікар бере до уваги стан пацієнта, індивідуальні особливості його організму, наявність хронічних захворювань та інші фактори. Використовуючи дезінтоксикаційні засоби, варто дотримуватися інструкції, враховувати можливі протипоказання та побічні дії.

Пройти дезінтоксикаційну терапію можна в клініці Таргет https://www.clinic-target.com/uk. Тут пацієнт отримає не лише кваліфіковану консультацію, а ще й високий рівень обслуговування та комфортні умови перебування в стаціонарі.