Останні кілька місяців в наш лексикон просто увірвалися нові слова і вирази: соціальна дистанція, масковий режим, локдаун … Давайте ж розберемося що таке локдаун.

Зміст даної статті

Значення слова локдаун

Локдаун (від англ. Lockdown, lock down – закрити, обмежити, заблокувати) – система обмежувальних заходів, що вводяться органами державної або муніципальної влади з метою стримування поширення захворюваності.

Локдаун зазвичай забороняє людям вільно відвідувати або залишати певну зону. Така «блокування» або «карантин» використовується для захисту людей від загрози поширення захворювання (в даному випадку – коронавірусу). Під час локдауну діє режим ізоляції населення, обмежується свобода пересувань і дій в межах певної зони, обмеження роботи підприємств, особливо – в сфері обслуговування населення.

Термін “локдаун” в словники слов’янських мов приніс коронавірус covid-19 в 2020 році. Слово було запозичене для більш точної передачі значення даного процесу.

Причини локдауну

Коронавірус covid-19 – основна причина локдауна в 2020 р

Основною причиною введення локдауну було стрімке поширення вірусу covid-19 і викликані ним ускладнення хронічних хвороб людини, високий відсоток запалення легенів і летальних випадків і, найголовніше, – нездатність системи охорони здоров’я впоратися з таким великим напливом пацієнтів в т.ч. складних випадків, потрібно не амбулаторного лікування, а госпіталізації, спеціальних процедур лікування і підтримки важливих процесів життєдіяльності організму – забезпечення киснем, штучної вентиляції легенів, постійного спостереження за життєво важливими показниками.

Цілі локдауну

Для чого ввели локдаун? // Фото: cityspidey.com

Для того, щоб зупинити або хоча б сповільнити поширення коронавірусу влада почала вводити жорсткі заборони, які межують з порушенням конституційних прав людини. Такі заборони та обмеження покликані зменшити контакти людей між собою і, таким чином, зменшити розповсюджуваність хвороби, розвантажити лікарні, дочекатися розробки вакцини від коронавірусу і вакцинації населення. Система таких заборон і обмежень отримала назву “локдаун“.

Необхідно відзначити, що локдаун, введений в 2020 році в багатьох країнах став найжорсткішим за другу половину XX – початок XXI століття і став причиною чергової економічної кризи в багатьох країнах і в світі в цілому, а потрясіння, викликані їм поступаються тільки війнам і масового голоду в XX столітті.

Заходи, що вживаються під час локдауну

Заходи, що вживаються під час локдауна // фото shutterstock.com

Державна влада різних країн розробили цілу систему заходів для стримування і боротьби з коронавірусів, згодом найжорсткіші з них були названі локдауном.

Такі заходи в основному відносяться до обмеження роботи компаній і організацій на певний час, зміни час їх роботи, обмеження або заборони надання певних послуг і т.д.

Тому дуже важливо перед походом за певною послугою уточнити чи працює даний заклад під час карантину або локдауна, якщо так, то як саме, в який час, в які дні. Всі усталені наші звички можуть з нами зіграти злий жарт під час обмежувальних заходів. Тому ми на сайті Locator.ua в секції з контактами і часом роботи всіх організацій додали нагадування про необхідність уточнення по телефону часу роботи даної організації.

Система заходів включає в себе (від самих м’яких до найжорсткіших):

  • Обов’язковий масковий режим (в публічних місцях або повноцінний);
  • Обмеження роботи транспорту, обмеження його заповнюваності;
  • Обмеження кількості людей, які можуть знаходиться одночасно в одному приміщенні в залежності від площі;
  • Обмеження роботи підприємств, в основному в сфері обслуговування населення;
  • Робота громадського харчування тільки зі столиками на відкритому повітрі або тільки продаж готової їжі та напоїв “на винос”;
  • Обмеження на проведення масових заходів, обмеження кількості людей, які можуть збиратися в одному місці одночасно;
  • Обмеження на роботу кінотеатрів, театрів і т.д .;
  • Закриття великих торгово-розважальних центрів і, відповідно, всіх магазинів в них і пунктів обслуговування;
  • Закриття тренажерних залів, кафе, ресторанів, клубів, секцій, кінотеатрів та інших місць масового скупчення людей;
  • Перехід на (частково або повністю) віддалену роботу і навчання;
  • Закриття дитячих садків, шкіл, університетів;
  • Закриття всіх магазинів крім продуктових і аптек;
  • Зупинка роботи підземного транспорту;
  • Зупинка роботи всього транспорту;
  • Обмеження можливості виходу на вулицю (крім походу в магазин, аптеку, вигулу собак, на роботу – якщо роботодавець працює в сфері критичної інфраструктури);
  • Заборона залишати місце самоізоляції заражених коронавірусів людей і їх членів сім’ї;
  • Контроль за поведінкою хворих, членів їх сім’ї за допомогою обов’язкової установки спеціальних додатків в смартфон;
  • Інші заходи.

Висновок

Можливість поширення коронавірусу, як кажуть медики, більше ніж, наприклад, у грипу, імунна система людини більш вразлива до даного вірусу, переноситься він складніше ніж інші віруси, що блукають світом. Тому, для збереження здоров’я і життя більш сприйнятливих груп населення, уникнення ситуації виборчого надання медичної допомоги державі доводиться йти на жорсткі заходи для того, щоб ситуація не виходила з під контролю.